Skip to main content
SEO søkemotoroptimalisering SEO søkemotoroptimalisering
SEO Søkemotoroptimalisering SEO Søkemotoroptimalisering

SEO (Search Engine Optimization)

I dagens digitale verden er det viktig å ha en nettside som rangerer høyt hos søkemotorene. Søkemotoroptimalisering (forkortet SEO fra engelsk, search engine optimization) er å benytte metoder som fører til at en eller flere nettsider oppnår bedre synlighet eller «ranking» på søkemotorenes resultater. Her er noen av de viktigste metodene.


Optimalisert innhold

For å rangere høyt i søkemotorene, må du sørge for at innholdet på nettsiden din er relevant og har høy kvalitet. Det betyr at du må fokusere på å lage innhold som er relevant for målgruppen din. Du må sørge for at søkeordene du har valgt, er inkludert i innholdet på på siden din, uten å overdrive. Det viktigste er å gi brukerne en god opplevelse med nettsiden din.

Det kan være fristende å «jukse» seg opp i resultatene ved å bruke søkeord som ikke er relevante og som man kan rangere høyere på – men dette vil resultere i at søkemotorene rangerer siden din lavere.


Bruk av metadata

Metadata og metabeskrivelser er blant annet beskrivelsene fra et nettsted som du ser i søkeresultatet når du søker etter noe.  Metadata er de mindre synlige tekstene som ligger på «baksiden av nettsiden».

Noe som er viktig å tenke på er sidetitler, URL til siden, metabeskrivelse og Alt text. Dette bruker søkemotorene for å rangere siden din. WordPress har flere plugins som kan gjøre denne jobben litt enklere


Responsive sider

Responsive sider vil si at nettsidene tilpasser seg flaten de vises på (desktop, nettbrett eller mobil). Du vil for eksempel ofte ha et enklere uttrykk på mobil, som har en mye mindre flate å vise innholdet på. Nettsider blir lest mest fra mobil, så «Mobile first» er et godt utgangspunkt når man designer nettsider. Mer om responsiv design her.


Hastighet

Nettsidens hastighet er viktig for rangeringen av siden din. For å forbedre nettsidens hastighet er det blant annet viktig å komprimere bilder, fjerne plugins og javascript som ikke er i bruk. Webhotellet som sidene ligger på kan også ha innvirkning på hastigheten til sidene dine, så her kan det være lurt å velge et webhotell som passer ditt bruk..